Het is binnenkort precies 97 jaar geleden dat de Osmaans-Armeense burgemeester van Van, een oostelijke stad in Anatolië, koelbloedig vermoord werd door een lid van de Armeense terreurgroep Dashnaksutyun (kortweg ‘Taşnak’).

De Osmaans-Armeense Bedros Kapamacıyan (1840-1912) was een welbekende handelaar alvorens hij op 2 februari 1908 benoemd werd tot burgemeester van de grote stad Van. In dezelfde periode begonnen Armeense milities, zoals Dashnaksutyun, massaslachtingen aan te richten onder de Turkse en Koerdische bevolking van Van. Omdat Bedros Kapamacıyan hard optrad tegen deze misdadigers werd hij door Dashnaksutyun uitgeroepen tot “marionet van de Osmaanse regering”, waarna Dashnaksutyun-terrorist Aram Manougiyan hem op 10 december 1912 doodschoot.

Door zijn rechtvaardig optreden werd hij herdacht door zowel Turkse als Armeense inwoners van Van. Ook nu nog noemen veel lokale bewoners hem een voorbeeldburgemeester omdat hij eerlijk handelde tegenover iedereen, ongeacht etniciteit en/of geloof.

Persbericht © DeArmeenseKwestie.nl, 9 november 2009