De Armeense president Sarkisian heeft vandaag een verzoek om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen omtrent de Armeense genocide afgeslagen. Een groep Armeniërs, verenigd in Armeens Wereld Congres en Russisch-Armeense Comité, had daartoe een verzoek ingediend. Volgens voorzitter Ara Abrahmian van het Armeens Wereld Congres gaf Sarkisian als beweegreden dat het nu “niet het juiste moment was” om een dergelijk rechtszaak te beginnen.

Met de rechtszaak willen de Armeniërs erkenning voor de gebeurtenissen van 1915 en het juridisch vast laten stellen als ‘genocide’. Dat dit tot op heden nog steeds niet is gebeurd, heeft alles te maken met de Malta-Tribunalen van 1919-1921 en de politiek van Armeense lobbygroepen.

Tijdens de Malta-Tribunalen werden namelijk alle vervolgde Osmaanse leiders vrijgesproken van betrokkenheid op de Armeense schermutselingen. Hierna wees Armenië steevast alle verzoeken om een gezamenlijk onderzoekscommissie in te stellen af, en richtte het zich via de Armeense diaspora op alternatieve manieren om druk uit te oefenen op de internationale gemeenschap.

Persbericht © DeArmeenseKwestie.nl, 27 mei 2009