Met een dringend verzoek heeft directeur Lily Sprangers van het Turkije Instituut de academische site DeArmeenseKwestie.nl benaderd. Hierin schreef een onder druk staande Sprangers dat ze de naam van het instituut niet op de site wilde. Het instituut neemt namelijk een vrij objectief standpunt in over de Armeense kwestie en dit stoort de agressieve pro-Armeense lobbyisten. Deze oefenden dan ook grote druk uit op Sprangers zodat ze zich uiteindelijk distantieerde van de teksten op de eigen Turkije Instituut-website.

Het balletje kwam aan het rollen toen het toonaangevende DeArmeenseKwestie.nl de teksten citeerde. Het was dan ook geen toeval dat slechts één dag eerder twee lobbyisten op fora aankondigden “alle betrokkenen op de hoogte te stellen van de teksten op DeArmeenseKwestie.nl”. Dat ze een op feiten beruste academische website, waar wetenschappelijke artikels van alle perspectieven op staan, wilden belemmeren bleek tot daar aan toe. Een onafhankelijke visie, zoals van de site DeArmeenseKwestie.nl, laat namelijk duidelijk zien dat Armeense lobbyisten gebruik maken van overdrijving rondom de gebeurtenissen van 1915. Dit blijkt ook uit hun benadering van historici en politici die niet meegaan in een pro-Armeense visie. Zo werd CDA’er Oomen eerder al bedreigd, prof. dr. Shaw met een molotovcocktail bestookt, Benler doodgeschoten en kregen vooraanstaande geleerden zoals McCarthy en Lewy te maken met persoonlijke aanvallen omwille van karakterassasination. Ook huidig voorzitter Wetenschappelijk Adviesraad Turkije Instituut prof. dr. Erik Jan Zürcher is in 2006 teruggekomen op zijn bevindingen over de kwestie na hevig druk van Armeense groepen.

Dat ook Lily Sprangers zwichtte onder deze omstandigheden is dan ook enigszins te begrijpen, maar dat zij zich tevens laat spannen voor het karretje van de Armeense lobbyisten is onbegrijpelijk. Het verzoek van Sprangers om alle teksten en vermeldingen van het Turkije Instituut te verwijderen, zal de lobbyisten tevreden gestemd hebben. Net als haar harde woorden aan het adres van DeArmeenseKwestie.nl, wat een polemiek veroorzaakte tussen twee instellingen die wezenlijk hetzelfde standpunt uitdragen.

Persbericht © DeArmeenseKwestie.nl, 24 mei 2009