De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt beantwoordde een aantal vragen van parlementariër Cecilia Wikström over het aankomende EU-voorzitterschap van Zweden. Wat hierbij opviel was het antwoord dat Bildt gaf op de vraag of de Armeense genocide als voorwaarde gesteld moest worden voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Bildt zei namelijk dat “Zweden de gebeurtenissen van 1915 niet erkende alszijnde een genocide”. Hij voegde er vervolgens aan toe dat het erkennen van de gebeurtenissen in 1915 als genocide beslist niet voor een oplossing zou zorgen, maar juist meer problemen zou opleveren. Zo zou dit het werk van onderzoekers en groepen die een open discussie nastreven, bemoeilijken.

Verder vermeldde Bildt ook dat het huidige Turkije niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor gebeurtenissen uit 1915. Tevens zei Carl Bildt dat “historische vraagstukken oplossen niet tot het takenpakket van politici behoort.”

Het wordt hiermee duidelijk dat Zweden tijdens het komende zesmaandelijks voorzitterschap van de Europese Unie, dat op 1 juli 2009 begint, geen druk zal uitoefenen op Turkije om de Armeense kwestie te erkennen.

Persbericht © DeArmeenseKwestie.nl, 27 mei 2009